Friday 26 August 2011

KHASIAT DAUN SELOM


                       
                                                        
APA ITU SELOM???
      Oenanthe Javanica ialah nama botani bagi selom.  Oenanthe berasal daripada perkataan Greek yang bermaksud jambak bunga yang menyerupai setangkai anggur. Perkataan Javanica pula merujuk kepada Pulau Jawa yang merupakan tempat tumbuhan selom mula-mula dikutip untuk dibuat kajian. Nama botani lain yang sinonim dengan selom ialah Sium Javanicum dan Oenanthe StoloniferaDi Malaysia selom disebut sebagai Piopo.
                      
        Genus Oenanthe  mempunyai 30 spesies yang tumbuh dimerata tempat di seluruh dunia di kawasan beriklim sederhana hemisfera utara, Afrika Selatan, Asia dan Australia. Namun tidak semua spesies Oenanthe boleh di makan. Terdapat spesies yang beracun terutama di dalam akar dan bijinya.
                      
        Selom boleh dijumpai hampir seluruh kawasan Asia, dari India dan Pakistan hinggalah ke jepun dan Taiwan, dari China hinggalah ke bahagian utara Australia. Selom tumbuh liar di kawasan paya, di tepi sungai dan di kawasan tanah lembap.
                     
        Selom merupakan tumbuhan saka, herba, tidak berbulu, licin, dan biasanya tumbuh secara akuatik. Batang selom berbuku dan mempunyai ruas yang jelas berongga. Ia tumbuh tegak dari batang mendatar, mempunyai banyak dahan , berwarna hijau tetapi kadang-kadang kemerahan. Di samping itu, daun selom tersusun secara berselang-seli , pelepah daun memeluk batang, permukaan atas berwarna hijau tua, permukaan bawah hijau muda. Bunganya pula tumbuh berjambak pada bahagian pucuk batang dan berwarna putih serta bersaiz kecil.


Khasiat Selom….

·         mengandungi banyak air
·         mengandungi 91.6 % air, 1.1 % protein, 0.4 % lemak, 4.4 % karbohidrat, 1.0 % serabut dan 1.5 % abu.

Daun dan Batang Selom
·         meredakan penyakit seperti bisul, terkena gigitan kuda, ular, kala jengking, dan bengkak kerana kanser.
Ø  caranya: dengan melumatkan daun dan batang kemudian sapu pada bahagisn yang sakit atau terkena gigitan.

      Air Rebusan Selom
·         airnya diminum sebagai penawar demam selesema, susah buang air kecil dan buang air bercampur darah.

      Biji Selom
·         digunakan sebagai penawar jika didapati terlalu banyak darah dalam saluran darah.

      Buah selom
·         digunakan sebagai perangsang buang air
·         untuk mengeluarkan angin dalam perut dan usus. 

                 

                                     

Sunday 21 August 2011

KHASIAT TOMATO

Tomato...

Nama saintifik bagi buah tomato ialah Solanam Lycopericam. Buah ini dimakan sebagai ulam atau dijadikan jus minuman harian. Warna tomato berbeza-beza tetapi yang paling popular ialah tomato warna merah.Buah tomato yang berwarna merah boleh dimakan mentah tetapi tidak semua orang menggemarinya. Warna merah sebenarnya disebabkan likopena iaitu karotenoid atau sebatian semula jadi yang memberikan warna merah kepada tomato dan palbagai khasiat antioksidan semula jadi yang baik untuk kesihatan badan. 

         Selain mempunyai kebaikan antioksidan, makanan yang mengandyngi likopena juga boleh mengurangkan risiko beberapa jenis kanser dan penyakit jantung. Hasil kajian pakar penyelidik asing mendapati bahawa kandungan likopena begitu tinggi dalam pes tomato, sos tomato dan jus tomato.

Fungsi dan kelebihan anti-oksida  dan lilopena kepada tubuh badan:
  • membantu memulihkan kesihatan sel dan tisu badan
  • melancarkan perjalanan darah
  • menghalang pembengkakan dan keradangan
  • bertindak sebagai bahan anti bakteriaa, anti virus, anti kanser dan pelindung kepada alahan
  • membantu meningkatkan kekuatan dan keanjalan salur darah
  • mengurangkan paras kolesterol dan mengawal tekanan darah



Saturday 13 August 2011

KHASIAT DAUN KESOM


Daun Kesom...

Daun kesum memang tidak asing dikalangan masyarakat Melayu. Ia sering dicampurkan kedalam laksa dan masakan asam pedas. Selain mengenakkan makanan, adakah anda tahu bahawa ia mengandungi banyak khasiat. 

Khasiat daun kesom :

  • Air rebusan daun kesum jika diminum dengan teratur, mampu membantu memulihkan masalah makanan yang tidak hadam di dalam perut. Ia juga baik diamalkan oleh wanita yang baru melahirkan anak.
  • Air daripada daun kesum yang ditumbuk jika disapukan di kepala, mampu mengatasi masalah kelemumur.
  • Daun kesum kaya dengan beta kerotina, vitamin A, vitamin C dan bahan galian seperti kalsium, kalium dan fosforus.
  • Sifat semulajadinya yang beraroma boleh digunakan untuk menghasilkan pati minyak yang dipercayai berpontensi tinggi dalam industri wangian dan perisa.

Saturday 6 August 2011

KHASIAT DAUN SALAD



Daun Salad..

Daun salad atau nama sainsnya Lactuca sativa. Daun salad bukan sahaja digunakan untuk menghiaskan makanan, malahan juga enak dimakan begitu sahaja. Peranan daun salad bukan sahaja berhenti begitu sahaja kerana daun ini juga mempunyai kepentingan dari segi perubatan.

khasiat Daun Salad : 
  • merupakan penawar kepada masalah insomia atau gangguan tidur.
  • kaya dengan zat besi, kalsium, fosforus, sodium, potasium, vitamin A dan C, mangnasium dan zink.
  • mengandungi sejenis kompaun yang dikenali sebagai  lactucarium  yang  bertindak sebagai sedatif.
  • daun ini juga mengandungi karotin, seraf dan air yang dapat menghilangkan rasa dahaga dan juga bertindak melancarkan sistem pernafasan.
  • salad juga mampu mengurangkan paras kandungan gula dalam badan, mencegah kanser, mengubati kencing manis, gout, penyakit jantung dan sistem penghadaman

Ciri-ciri Diet Salad Yang Baik :
  • elakkan penambahan bahan-bahan berasaskan tepung
  • bataskan penggunaan bijirin
  • pilih minyak zaitun dan makan makanan yang kaya dengan khasiat omega tiga
  • jangan tambahkan gula di dalam hidangan salad
  • pastikan makan buah-buahan sekali sehari
  • kurangkan penambahan kekacang dalam hidangan salad
  • elakkan penambahan makanan berlemak
  •  tambahkan sedikit khasiat protein seperti ikan, tenusu dan daging.