Friday, 15 July 2011

KHASIAT PETAI


Petai….
 Pokok petai merupakan spesis pokok asli yang tingginya sekitar 30 meter, dan banyak tumbuh di kawasan hutan Malaysia, Indonesia dan Thailand. Buah petai mempunyai kadar protein dan lemak yang tinggi berbanding buah-buah hutan yang lain. Selain itu, buah petai mengandungi kalsium, fosforus, zat besi serta kaya dengan vitamin A, B1, B2 dan C (vitamin C boleh jadikan anda awet muda!). Yang paling berkhasiat ialah petai yang segar dan besar buahnya. Jadi jika memilih petai di pasar, pilihlah yang bijinya nampak besar dan segar, itulah yang terbaik.
                                                                
       Pokok petai mula berbunga ketika berusia lima tahun.Pendebungaan pokok ini adalah melalui spesies kelawar Eonycleris Spelaed yang juga merupakan agen pendebungaan bagi Pokok durian.Oleh kerana pokok petai dan pokok durian adalah bermusim, kelawar Eonycleris Spelaed mencari makan dari madu pokok Bakau jenis Sonneratia pada musim yang lain.Pokok petai biasanya ditanam menggunakan biji benih.

Khasiat Petai….         

Biji Petai
  •  dapat merawat masalah hati (liver) ,busung, bengkak buah pinggang, kencing manis (diabetes).
  • dapat membunuh cacing dalam perut serta usus, lalu keluar bersama najis. 

Daun   
·         merawat demam kuning.
Ø  Caranya ialah dengan merebus daun petai, kemudian airnya dibuat minum.

Akar (kulit akar) 
·         khusus untuk merawat kencing manis (diabetes).
Ø  Caranya ialah seperti di atas iaitu rebus dan minum airnya. Amalkan selalu.

Sebagai tips untuk menghilangkan bau mulut setelah memakan petai tersebut ialah dengan mengunyah beras mentah sedikit sampai habis selepas kita makan petai itu, niscahaya bau mulut yang disebabkan petai itu tidak akan ada.No comments:

Post a Comment