Sunday, 21 August 2011

KHASIAT TOMATO

Tomato...

Nama saintifik bagi buah tomato ialah Solanam Lycopericam. Buah ini dimakan sebagai ulam atau dijadikan jus minuman harian. Warna tomato berbeza-beza tetapi yang paling popular ialah tomato warna merah.Buah tomato yang berwarna merah boleh dimakan mentah tetapi tidak semua orang menggemarinya. Warna merah sebenarnya disebabkan likopena iaitu karotenoid atau sebatian semula jadi yang memberikan warna merah kepada tomato dan palbagai khasiat antioksidan semula jadi yang baik untuk kesihatan badan. 

         Selain mempunyai kebaikan antioksidan, makanan yang mengandyngi likopena juga boleh mengurangkan risiko beberapa jenis kanser dan penyakit jantung. Hasil kajian pakar penyelidik asing mendapati bahawa kandungan likopena begitu tinggi dalam pes tomato, sos tomato dan jus tomato.

Fungsi dan kelebihan anti-oksida  dan lilopena kepada tubuh badan:
  • membantu memulihkan kesihatan sel dan tisu badan
  • melancarkan perjalanan darah
  • menghalang pembengkakan dan keradangan
  • bertindak sebagai bahan anti bakteriaa, anti virus, anti kanser dan pelindung kepada alahan
  • membantu meningkatkan kekuatan dan keanjalan salur darah
  • mengurangkan paras kolesterol dan mengawal tekanan darah



No comments:

Post a Comment